У ПРАЊАНИМА ОБЕЛЕЖЕНА 80. ГОДИШЊИЦА “МИСИЈЕ ХАЛИЈАРД”

By: Aerodromi Srbije

На Аеродрому Прањани, на потезу Галовића поља, обележена је 80. годишњица „Мисије Халијард”. Аеродром Прањани је један од аеродрома који су у саставу ЈП “Аеродроми Србије”.

Сваке треће суботе се на аеродрому у Прањанима, у склопу кога се и налази Меморијални комплекс “Прањани”, обележава сећање на највећу спасилачку акцију савезника током Другог светског рата, сећање на операцију “Ваздушни мост” тј. “Мисију Халијард”. Стотине америчких ваздухопловаца је свој спас након обарања нашло управо на овим територијама под командом Југословенске војске у отаџбини и Народноослободилачке војске, а народ овог села је примио и заштитио америчке пилоте.

На државној церемонији поводом обележавања 80. годишњице “Мисије Халијард” присуствовали су: изасланик председника Републике Србије министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, амбасадор САД у Републици Србији Кристофер Хил, директор “Аеродроми Србије” Михајло Здравковић, бројне делегације, чланови породица “Мисије Халијард” и многи други.

Подсећамо вас да је о овом истоименом догађају снимљен и филм “Хероји Халијарда”, као и ТВ серија “Ваздушни мост”, сценаристе и редитеља Радоша Бајића. Кључне сцене су снимане на подручју нашег аеродрому, тачно где се и дешавао херојски чин. Да се ради о историјском подухвату, подсетила је и Пошта Србије која је за 80. годишњицу ове операције приредила посебну серију поштанских марки.

Related post