САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

By: Aerodromi Srbije

Поводом све учесталијих напада на аеродром Кoнстантин Велики у Нишу и константно објављивање нетачних података од стране појединих медија, обавештавамо јавност о следећем:

Са аеродрома Константин Велики у Нишу може се летети на 13 целогодишњих и 3 сезонске линије у наредној летњој сезони, и то:

  • Компанија „Ryanair“ 4 дестинације: 2x недељно Штокхолм, 4x недељно Беч, 2x Малта, 3x Крф – сезонски
  • Компанија „WizzAir“ 5 дестинација: 2x недељно Малме, 3x Беч, 2x Мемингем, 4x Базел, 2x Дортмунд
  • Копманија “AirSerba” 7 дестинација: 2x недељно Истанбул, 2x Келн, 2x Љубљана, 4x Београд, 2x Франкфурт Хан, 2x Тиват – сезонски, 2x Атина – сезонски

Укупно у понуди за наредну летњу сезону је 38 недељних летова у редовном саобраћају.

У тренутку преузимања аеродрома у Нишу од стране Републике Србије 2018. године са аеродрома су саобраћале 3 компаније ка укупно 10 дестинација, и то: „Ryanair“ 5 (Дизелдорф, Берлин, Штокхолм, Братислава, Бергамо), „WizzAir“ 4 (Малме, Мемингем, Дортмунд, Базел) и „Swiss“ 1 (Цирих). Све поменуте дестинације саобраћале су са нишког аеродрома 2 пута недељно чиме је укупно са аеродрома полетало 20 авиона недељно.

У више наврата обавештавали смо јавност, не кријући било шта, да је разлог укидања дестинације Бергамо искључиво комерцијалне природе, јер смо такве информације и добили од авио превозиоца. Сматрамо да је линија за Бергамо важна за наше путнике, а тешко нам је да поверујемо да компанија која лети у преко 40 држава и на преко 230 аеродрома и са преко 2500 летова дневно, укида неку своју линију, па макар то била и линија из Ниша за Бергамо, из разлога што је промењен власник аеродрома пре 4 године. Таква компанија сигурно не би дуго опстала на ваздухопловном тржишту, а компанија „Ryanair“ је свакако један од лидера на њему.

Потпуно нетачне и злонамерне наводе појединих медија, од којих нечији власници седе у Загребу, а имају „пријатеље“ у Србији који их подржавају и више воле наш, нишки аеродром, од нас самих, израчунали су да тренутно са аеродрома у Нишу има минус 4 линије? Наводе да је укинуто 14 линија након поклањања и да није било нових, а истина је само једна, да је по преузимању аеродрома било 10 линија са 20 полетања недељно, а да их данас имамо 16 са 38 полетања недељно.

Истина је да је број недељних летова нискотарифних авио компанија порастао након преузимања аеродрома од стране Републике Србије за 33% а укупно за чак 90%.

У току 2022. године. услуге нишког аеродрома користило је 389.022 путника, у поређењу са 2018. годином када је био 351.581 путник, а свакако би разлика била и већа да у првом кварталу 2022. године нису још увек важиле рестрикције за путовања услед пандемије.

Истина је да “Аеродроми Србије“ имају важеће уговоре са свим компанијама које лете са аеродрома Константин Велики до почетка летње сезоне 2024. године, односно до очекиваног завршетка великог инвестиционог циклуса који је у току.

Истина је да је кренула изградња нове терминалне зграде вредности 1,4 милијарде динара. У куповину нове опреме на аеродрому од промене власничке структуре уложено је 720 милиона динара (набављена је комплетно нова опрема за опслуживање авиона, возила за чишћење снега, возила за одлеђивање и заштиту од залеђивања, ватрогасна возила, опрема за обезбеђeње,…), инсталирана су и пуштена у рад прилазна средства за слетање у условима смањене видљивости вредности 110 милиона динара.

Молимо наше путнике да не наседају на паушално изношење нетачних информација, јер смо сигурни да је Република Србија у стању да сачува аеродром од оних који су спремни да зарад личне промоције и читаности газе по нашем, нишком аеродрому.

У Нишу, 24. јануара 2023. године                                          Аеродроми Србије доо Ниш

Related post