SAOPŠTENјE ZA JAVNOST

By: Aerodromi Srbije

Povodom sve učestalijih napada na aerodrom Konstantin Veliki u Nišu i konstantno objavlјivanje netačnih podataka od strane pojedinih medija, obaveštavamo javnost o sledećem:

Sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu može se leteti na 13 celogodišnjih i 3 sezonske linije u narednoj letnjoj sezoni, i to:

  • Kompanija „Ryanair“ 4 destinacije: 2x nedelјno Štokholm, 4x nedelјno Beč, 2x Malta, 3x Krf – sezonski
  • Kompanija „WizzAir“ 5 destinacija: 2x nedelјno Malme, 3x Beč, 2x Memingem, 4x Bazel, 2x Dortmund
  • Kopmanija “AirSerba” 7 destinacija: 2x nedelјno Istanbul, 2x Keln, 2x Ljublјana, 4x Beograd, 2x Frankfurt Han, 2x Tivat – sezonski, 2x Atina – sezonski

Ukupno u ponudi za narednu letnju sezonu je 38 nedelјnih letova u redovnom saobraćaju.

U trenutku preuzimanja aerodroma u Nišu od strane Republike Srbije 2018. godine sa aerodroma su saobraćale 3 kompanije ka ukupno 10 destinacija, i to: „Ryanair“ 5 (Dizeldorf, Berlin, Štokholm, Bratislava, Bergamo), „WizzAir“ 4 (Malme, Memingem, Dortmund, Bazel) i „Swiss“ 1 (Cirih). Sve pomenute destinacije saobraćale su sa niškog aerodroma 2 puta nedelјno čime je ukupno sa aerodroma poletalo 20 aviona nedelјno.

U više navrata obaveštavali smo javnost, ne krijući bilo šta, da je razlog ukidanja destinacije Bergamo isklјučivo komercijalne prirode, jer smo takve informacije i dobili od avio prevozioca. Smatramo da je linija za Bergamo važna za naše putnike, a teško nam je da poverujemo da kompanija koja leti u preko 40 država i na preko 230 aerodroma i sa preko 2500 letova dnevno, ukida neku svoju liniju, pa makar to bila i linija iz Niša za Bergamo, iz razloga što je promenjen vlasnik aerodroma pre 4 godine. Takva kompanija sigurno ne bi dugo opstala na vazduhoplovnom tržištu, a kompanija „Ryanair“ je svakako jedan od lidera na njemu.

Potpuno netačne i zlonamerne navode pojedinih medija, od kojih nečiji vlasnici sede u Zagrebu, a imaju „prijatelјe“ u Srbiji koji ih podržavaju i više vole naš, niški aerodrom, od nas samih, izračunali su da trenutno sa aerodroma u Nišu ima minus 4 linije? Navode da je ukinuto 14 linija nakon poklanjanja i da nije bilo novih, a istina je samo jedna, da je po preuzimanju aerodroma bilo 10 linija sa 20 poletanja nedelјno, a da ih danas imamo 16 sa 38 poletanja nedelјno.

Istina je da je broj nedelјnih letova niskotarifnih avio kompanija porastao nakon preuzimanja aerodroma od strane Republike Srbije za 33% a ukupno za čak 90%.

U toku 2022. godine. usluge niškog aerodroma koristilo je 389.022 putnika, u poređenju sa 2018. godinom kada je bio 351.581 putnik, a svakako bi razlika bila i veća da u prvom kvartalu 2022. godine nisu još uvek važile restrikcije za putovanja usled pandemije.

Istina je da “Aerodromi Srbije“ imaju važeće ugovore sa svim kompanijama koje lete sa aerodroma Konstantin Veliki do početka letnje sezone 2024. godine, odnosno do očekivanog završetka velikog investicionog ciklusa koji je u toku.

Istina je da je krenula izgradnja nove terminalne zgrade vrednosti 1,4 milijarde dinara. U kupovinu nove opreme na aerodromu od promene vlasničke strukture uloženo je 720 miliona dinara (nabavlјena je kompletno nova oprema za opsluživanje aviona, vozila za čišćenje snega, vozila za odleđivanje i zaštitu od zaleđivanja, vatrogasna vozila, oprema za obezbeđenje,…), instalirana su i puštena u rad prilazna sredstva za sletanje u uslovima smanjene vidlјivosti vrednosti 110 miliona dinara.

Molimo naše putnike da ne nasedaju na paušalno iznošenje netačnih informacija, jer smo sigurni da je Republika Srbija u stanju da sačuva aerodrom od onih koji su spremni da zarad lične promocije i čitanosti gaze po našem, niškom aerodromu.

U Nišu, 24. januara 2023. godine                                          Aerodromi Srbije doo Niš

Related post