Saopštenje za javnost 16.2.2023.

By: Aerodromi Srbije0 comments

Na aerodromima u Nišu i Kralјevu jednaki uslovi za sve korisnike

        Privredno društvo Aerodromi Srbije DOO Niš osuđuje svaki vid diskriminacije i sprovodi sve mere da ne dođe do bilo kakvog vida diskriminacije korisnika usluga aerodroma na kojima smo operateri.

        Svaki putnik nam je važan i bitan, ma koje nacionalnosti i veroispovesti bio.

        Jedan od najvažnijih segmenta našeg posla je bezbednost putnika i vazduhoplova. Operateri obezbeđivanja su u obavezi da poštuju sve bezbednosne protokole kako bi se omogućilo sigurno putovanje svih korisnika usluga aerodroma. Pregled obezbeđivanja na aerodromu obavlјa se prema domaćoj i međunarodnoj regulativi od strane sertifikovanog osoblјa. Isti su u obavezi da poštuju protokole koji se odnose na putnike sa posebnim verskim obeležjima, a zbog verskih razloga ne žele da ih skinu u postupku pregleda obezbeđivanja. Za takva lica primenjuju se metode pregleda koje ni na koji način ne narušavaju dostojanstvo putnika, ali ih ne oslobađaju od pregleda obezbeđivanja.

        Podsećamo sve naše putnike da od pregleda obezbeđivanja na aerodromu mogu biti izuzete samo posebne kategorije putnika uz prethodnu najavu operateru aerodroma od strane nadležnog Ministarstva ili nadležnih službi Republike Srbije.

        Pre nekoliko godina Mešihat islamske zajednice Srbije uputio je pismo sa sličnom pritužbom kao i danas na adresu privrednog društva Aerodromi Srbije na koju smo odmah reagovali i od tog dana do danas nije bilo dodatnih pritužbi.

        Svakodnevno unapređujući naše poslovanje, zahvalјujući investicijama Vlade Republike Srbije u objekte i opremu, postaraćemo se da uslovi putovanja sa naših aerodroma budu još bolјi. Nakon izgradnje novog putničkog terminala na aerodromu u Nišu, predviđena je nabavka i skenera za pregled lica kojima se omogućava pregled bez kontakta putnika, što će dodatno doprineti poštovanju integriteta svih kategorija lica što je primer na pojedinim modernim aerodromima u svetu.

        Još jednom napominjemo da činimo sve što je u našoj nadležnosti da se poštuje dostojanstvo putnika svih veroispovesti, a ukoliko se u pojedinim slučajevima utvrde propusti zaposlenih biće pokrenuti postupci za utvrđivanje odgovornosti. Takođe, od putnika očekujemo da su upoznati sa bezbednosnim procedurama na aerodromu i da u obezbeđivano restriktivnu zonu aerodroma ili vazdhoplov mogu ući samo nakon sprovedenog pregleda obezbeđivanja.

        Radujemo se vašim novim putovanjima sa naših aerodroma.

 

S poštovanjem,

Sektor obezbeđivanja

Aerodrom Konstantin Veliki i Aerodrom Morava

Related post

Leave A Comment